Cum pot salva și recupera așezarea dalelor din meniul Start al Windows 10?

Una dintre problemele neplăcute cu Windows 10 e aceea care face ca după reinstalarea sistemului de operare, sau uneori și … random, din cauză de … ploșnițe în OS, meniul Start (cel care apare când apeși butonul Start) își pierde așezarea dalelor. Așezare la care Microsoft ne face oricum să ne chinuim extrem de mult pentru a o realiza.

Partea practică e următoarea: dacă, înainte să reinstalezi Windows 10 faci o copie de siguranță a așezării meniului Start, după ce reinstalezi prin formatare sistemul de operare și îți pui la loc toate programele și aplicațiile, poți recupera cu câteva click-uri și așezarea Start anterioară.

Meniul implicit Start de pe PC-ul meu cu Windows 10 arată cam așa:

Dar am făcut o copie de siguranță a așezării anterioare cu utilitarul menționat mai sus și acum o să o restaurez:

Trebuie dat restart pentru Explorer.exe în Task Manager:

Acum pot verifica așezarea preferată, care a revenit:

Ce e de remarcat la acest utilitar:

  • Îl poți rula de pe stick (se descarcă o arhivă și se extrage).
  • Trebuie să rulezi progrămelul x64 dacă ai Windows pe 64 de biți (majoritatea au așa).
  • Dacă faci copii de siguranță cu el, va crea un subfolder în folderul de unde rulează și va salva acolo așezările salvate. Asta poate însemna că poți încerca să restaurezi și pe alt PC aceeași așezare. Dar dacă pe celălalt PC nu ai toate programele și aplicațiile, locurile lor din Start rămân goale.

Cam asta este treaba, iar utilitarul îl poți lua de aici:

Backup Start Menu Layout

Să-ți fie de folos!

Cosmin

Pe acest site vreau să învățăm unii de la alții cum să fim productivi folosind la maximum tot felul de tehnologii și gadgeturi.